Ausonius (Aus) Greidanus

aus

Ausonius (Aus) Greidanus (1950) is acteur en regisseur. Hij kreeg zijn opleiding aan de toneelschool in Amsterdam en debuteerde in 1971 bij Toneelgroep De Appel in Den Haag. Daaraan was hij sinds 1975 vast verbonden. Sinds 1999 was hij artistiek leider van De Appel.

Hij regisseerde tal van producties, waaronder marathon-stellingen die waren gebaseerd op klassieke mythologieën als Tantalus. Het gezelschap verkeerde rond 2000 in financiële nood. Het succes van Tantalus was de redding van De Appel

In 2004 regisseerde Greidanus  En God zag dat het goed was., een tekstloze , beeldende voorstelling. Deze bestond uit een collage van zotten, narren en clowns, zoals die in het werk voorkomen van, onder anderen Picasso. Recensenten. herkenden er het Genesis-verhaal in, bijvoorbeeld als een naakte Adam en Eva opkomen. God is de toneelmeester van een wonderlijke circusspel. Hij nodigt spelers uit een act te doen.

Tijdens een optreden in de Kloosterkerk (2013) liet Greidanus  weten onder meer gefascineerd te zijn door het Bijbelse verhaal van de worsteling van Jacob met God aan de Jabbok.

In 2014 nam Greidanus afscheid met zijn laatste marathon-voorstelling Casanova.

Zondag 8 maart 2015 was Aus Greidanus de leek en hield deze preek.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *