Farah Karimi

Korte kennismaking met Farah Karimi

farah karimi - fotoDe Bijbel spreekt op veel plaatsen over vrede en gerechtigheid. Maar wat betekent dat hier en nu? Bijvoorbeeld voor het vluchtelingenvraagstuk? Daarover wil Farah Karimi (1960), algemeen directeur van ontwikkelingsorganisatie Oxfam-Novib het hebben in haar preek, Daarbij zal ze als “matig gelovende moslima” niet alleen Bijbelteksten maar ook relevante Koranverzen bespreken.

Net terug van een reis door Afrika en het Midden-Oosten vertelt Karimi hoe ze elke keer weer getroffen wordt door de verhalen die mensen haar vertellen. Wat haar raakt is de uitzichtloosheid, maar tegelijkertijd ook de waardigheid die mensen ondanks alles behouden en uitstralen.

Karimi kwam zelf in 1983 als vluchteling uit Iran naar Europa. Ze vluchtte omdat ze actief was in het verzet tegen het regiem van de ayatollahs. In Het geheim van het vuur (2005) beschreef Karimi uitvoerig haar politieke bewustwording in haar jeugd en haar ervaring met verzetsorganisatie Mujahedien Khalq. Na haar vlucht hield ze zich in opdracht van de verzetsorganisatie in Parijs bezig met het schrijven van valse vluchtverhalen voor vluchtelingen. Daarna brak ze met de Mujahedien.

In 1989 vestigde Karimi zich met haar gezin in Nederland. In Groningen studeerde ze Beleid en
Bestuur in Internationale Organisaties. Van 1998 tot 2007 was ze Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Daarna werkte ze nog enige tijd voor de Verenigde Naties. Sinds 2008 is ze algemeen directeur van Oxfam-Novib.

Op 22 november zal  Karimi als leek zich focussen op Psalm 72 in de bewerking van Huub Oosterhuis: de roep om de rechtvaardige koning. Ze wil in dialoog gaan met deze tekst in relatie tot het leiderschap dat we nu, in deze tijden van oorlog, crisis en onzekerheid nodig hebben.

Farah Karimi was op 22 november de laatste leek in de tweede serie van Preek van de Leek, haar preek is te downloaden.

De dienst ook te beluisteren via kerkomroep.nl.