Rosita Steenbeek

Korte kennismaking met Rosita Steenbeek

Rosita Steenbeek9 november is het 77 jaar geleden dat de “Kristallnacht” plaatsvond. Voor schrijfster Rosita Steenbeek (1959) is dat aanleiding om het op zondag 8 november in haar Preek van de Leek te hebben over de Joodse koningin Esther. “Wanneer haar volk dreigt te worden uitgeroeid zet ze haar leven op het spel om het te redden”, vertelt ze. “Esther wordt wel vergeleken met Jezus. Maar er is een cruciaal verschil tussen het Oude en het Nieuwe testament. Het Joodse volk wordt gered. De Joden mogen degenen die hen wilden uitroeien vermoorden, wat ze ook doen.”

“In de brief aan de Romeinen staat echter”, zo vervolgt, Steenbeek, “‘Vergeld geen kwaad met kwaad. Laat u niet overwinnen door het kwade maar vergeldt het kwade met het goede.’ Bovendien verliest Jezus zijn leven niet alleen voor zijn eigen volk maar voor de hele mensheid.”

Rosita Steenbeek stamt uit twee Nederlands-Hervormde domineesfamilies. Aanvankelijk wilde ze de traditie voortzetten en dominee worden. Maar na een jaar theologie zwaaide ze om naar Neerlandistiek. Na haar studie verhuisde ze naar Rome. Ze vertaalde boeken uit het Italiaans, onder meer van Alberto Moravia en Susanna Tamaro.

In 1994 debuteerde ze met De laatste vrouw. Vele  romans volgden, vaak met een Italiaans decor zoals Schimmenrijk, Ballets Russes, Siciliaans Testament, Ander licht, maar ook Intensive Care, over het auto-ongeluk dat haar samen met haar moeder overkwam vlak na de dood van haar vader. Verder schreef ze meerdere boeken over Rome. In 2007 vertelde Steenbeek enthousiast op televisie hoe in Rome elk jaar tijdens Pinksteren een regen van rode rozenblaadjes – De Heilige Geest – neerdaalt op bezoekers van een kerk.

Onlangs verscheen de historische roman Rose, een familie in oorlogstijd, gebaseerd op het bewogen leven van haar Duits-Joodse grootmoeder die in 1931 trouwde met een Nederlandse dominee.

Rosita Steenbeek was op 8 november de tweede leek in Preek van de Leek